O vystavované produkty mali záujem špecifické skupiny návštevníkov. Tento rok stúpol počet návštevníkov, ktorí mali priamy vplyv na investície a nákup v spoločnostiach. V roku 2008 bol ich počet 76 % z celkového objemu a v roku 2009 vyskočil na pozitívnych 86 %. Množstvo návštevníkov prichádzajúcich na veľtrh prvýkrát sa znížil. Je to znamením, že spoločnosti posielajú na veľtrh iba najdôležitejších zamestnancov. Tento fakt potvrdili aj vystavovatelia, ktorí spomínajú dobre informovaných návštevníkov s jasnými projektovými plánmi a špecifickými požiadavkami.

Azda najdôležitejšou informáciou je fakt, že 60 % z týchto návštevníkov plánuje nové investície. V roku 2008 to bolo iba 53 %. Je zrejmé, že objem pozdržaných investícií klesá a firmy začínajú znova investovať. „Popularita VISION 2009 narastá, veľtrh ponúka technické inovácie a impulz na rast v roku 2010. Známky krízovej nálady sa neprejavovali, množstvo plodných diskusií sa zameriavalo na nové projekty“, rozpráva Dr. Olaf Munkelt, predseda výkonného výboru VDMA Machine Vision Group. Na veľtrhu sa predstavilo široké spektrum priemyslu, či už strojárstvo, elektrotechnika, elektronika, presná mechanika a optika, lekárska technika a automobilový priemysel alebo jednotliví dodávatelia.

Všeobecne sa predpokladal nárast návštevníkov zo strojárskeho priemyslu o 18 – 25 % a z lekárskej techniky o 6 – 14 %. Odhad sa v obidvoch prípadoch splnil, a preto bol väčší záujem o komponenty a systémy strojového videnia. Sprievodný program veľtrhu VISION 2009 sa opäť rozšíril. Neoceniteľné výhody potvrdili návštevníci, ktorí tu získavali doplňujúce informácie či už z diskusných fór alebo z workshopov. Počas celého trvania veľtrhu sa uskutočnilo diskusné fórum VISION Days, špeciálna show „Application Park“, workshop pre začiatočníkov a VISION Integration Area. Zvyšovanie počtu zahraničných návštevníkov podčiarkuje dôležitosť VISION ako popredného svetového veľtrhu, ktorý v časoch ekonomickej neistoty ponúka dôležité priemyselné momenty.

"Vystavovatelia, nemecké a zahraničné asociácie ukazujú v Stuttgarte smer, ktorým sa bude budúcnosť strojového videnia uberať, a zároveň predstavujú najnovšie inovácie a dôležité informácie o medzinárodných otázkach štandardizácie,“ dodáva Thomas Walter, vedúci oddelenia Industrial Bussiness Solutions z Messe Stuttgart. Ďalší ročník VISION 2010 sa uskutoční v novom veľtržnom centre v blízkosti stuttgartského letiska od 9. do 11. novembra 2010.

www.vision-messe.de