Konferenciu navštívilo viac ako 150 účastníkov. Pomerne bohatá účasť svedčí o tom, že rýchlo sa rozvíjajúca oblasť inteligentných domácností je stále veľmi aktuálna a v budúcnosti bude záujem o túto oblasť ešte narastať. Po otvorení konferencie Petrom Benešom, šéfredaktorom časopisu Sdělovací technika, pohovoril doc. Ing. Petr Kašpar, CSc., o magisterskom študijnom programe Inteligentné budovy, ktorý prebieha na Katedre merania ČVUT FEL a ktorý už úspešne vyštudovali prví absolventi.

Nasledovala prednáška Davida Jakubca zo spoločnosti AV Media, popredného dodávateľa a integrátora audiovizuálnej techniky, ktorá sa zaoberala trendmi v oblasti inteligentných domácností v roku 2012. Bude pokračovať trend úspor energií a ekológie a podľa Jakubca bude trendom napr. využitie „cloudov“, a moderné technológie budú stále viac využívať seniori. Jan Průcha zo spoločnosti Insight Home zdôraznil, že digitálne ­domácnosti sú v ČR relatívne novým odborom.

Vo svojej prednáške Digitálna domácnosť – trh s najväčším potenciálom rastu v ČR uviedol, že v západnej Európe je už 40 % nových nehnuteľností „inteligentných“, v Českej republike sú to 2 %. Spoločnosti Insight Home a Cholupice INVEST vybudovali v Prahe 4 Centrum inovácií pre technológie inteligentného bývania, ktoré zahŕňa dva rodinné domy a záhradný domček. Cieľom tohto centra je prezentovať širokej i ­odbornej verejnosti najnovšie trendy v oblasti moderného bývania.

Michal Bassy zo spoločnosti Siemens zoznámil účastníkov s ­novými vlastnosťami bezdrôtového systému automatizácie domácnosti – Synco living. Tento systém je určený pre nezávislé riadenie priestorovej teploty v jednotlivých miestnostiachch, pre riadenie prípravy teplej vody a centrálnej ventilačnej jednotky a k ovládániu osvetlenia a roliet. Ondřej Dolejš zo spoločnosti WAGO-Elektro, ­ktorá sa špecializuje na odbor pružinových pripojení elektrických vodičov, predstavil WAGO-I/O-SYSTEM pre automatizáciu rodinných domov.

Hovoril o centralizovanom a decentralizovanom riadení a o kombinácii oboch riadení ako vhodnej ceste k riešeniu inteligentných domov. Taktiež spomenul nevýhody proprietarnych riešení, ako sú ­závislosť na jednom výrobcovi, obmedzený sortiment výrobkov, ­nedostupnosť náhradných dielov a odporučil štandardizované riešenia. O inteligentnej inštalácii ako o nevyhnutnej súčasti moderného bývania hovoril Vlastimil Brázdil zo spoločnosti ELKO EP, ktorá je lídrom na českom trhu v oblasti inteligentných inštalácií a ­dodáva zbernicový systém inteligentnej a komfortnej elektroinštalácie iNELS.

Richard Kuchta a Petr Zelenka zo spoločnosti Positro, ktorá dodává systém inteligentného bývania – HAIDY, mali prednášku o efektívnom využívaní inteligentných domov. Chytré domy sa vo svete stávajú štandardom a prieskumy nezávislých firiem predpovedajú niekoľkonásobný rast trhu v tejto oblasti. Na záver Jaromír Klaban zo spoločnosti Teco predstavil systém Foxtrot určený ku komplexnému riadeniu budov.

Spracované podľa oficiálnej tlačovej správy organizátora.