Nové rozhranie BP/BR s možnosťou komunikácie cez IO-Link

Optimalizovaná vzájomná komunikácia je v súčasnosti hlavnou témou v bezpečnostnom inžinierstve. Nemusí vždy ísť o veľmi komplexné aplikácie zajtrajška založené na modeli Priemyslu 4.0, stačia aj nenápadné inovácie ponúkajúce významné ekonomické výhody. Nové bezpečnostné prvky firmy Euchner sú štandardne vybavené inovovaným výstupným rozhraním typu BP (samostatná prevádzka)/BR (možnosť radenia do série). Klasické bezpečnostné polovodičové OSSD výstupy zostávajú zachované a vďaka výrazne skrátenej dĺžke testovacích pulzov možno nové prístroje pripojiť k takmer akémukoľvek bezpečnostnému relé alebo PLC. Novinkou je funkcia hot plugging pri sériovo radených prístrojoch. Zatiaľ čo v predošlých bolo nutné po výmene poškodeného prístroja celý sériovo zapojený reťazec odpojiť a znovu pripojiť na napájanie, teraz stačí odpojiť len konektor od nefunkčného prístroja a pripojiť nový. Komunikácia s ostatnými prístrojmi bude v krátkom okamihu znovu nadviazaná a budú zopnuté bezpečnostné výstupy. Tým sa výrazne skracuje čas potrebný na opravu, navyše bez nutnosti vypínania ostatných častí ovládacích systémov.

Zásadnou inováciou je vylepšená funkcia monitorovacieho jednokanálového výstupu určeného na signalizáciu stavu ochranného krytu do nadradeného riadiaceho systému alebo vizualizácie. Po novom vie tento výstup komunikovať s bezpečnostným modulom Euchner ESM-CB, ktorý (okrem funkcie bezpečnostného relé) obsahuje prevodník na rozhranie IO-Link. To zaisťuje možnosť výmeny prevádzkových a diagnostických dát na úrovni Priemyslu 4.0 aj pri jednoduchších strojoch, ktoré nebývajú na rozdiel od rozsiahlych liniek v automobilovom priemyslu vybavené komunikáciou po zbernici PROFINET/PROFIsafe. Ak sú totiž tradičné bezpečnostné spínače bez možnosti komunikácie zapojené do série, treba vynaložiť veľké úsilie na zistenie, ktorý z nich spôsobil zastavenie stroja a z akého dôvodu, v dôsledku čoho narastajú prestoje. Oproti tomu nové riešenie od firmy Euchner umožňuje prenášať dáta zo sériovo zapojených spínačov alebo zámkov po jednom vodiči pomocou tradičných rozdvojok Y a následne ich previesť na zbernicu IO-Link.

Týmto typom nového rozhrania sú vybavené všetky nové produkty Euchner ako miniatúrny zámok CTM, nový bezpečnostný spínač z radu CES-C07 alebo tiež modulárna generácia obľúbeného radu bezpečnostných systémov MGB, a to MGB2 Classic.

Modulárny bezpečnostný zámok Euchner CEM-C60

Nové bezpečnostné zámky z radu CEM-C60 sú určené pre aplikácie, kde nie je potrebné bezpečné monitorovanie zamknutia, teda typicky pre aplikácie typu ochrana procesu pred zastavením strojného zariadenia pri nechcenom otvorení ochranného krytu. Vďaka modulárnej konštrukcii získavate väčšiu flexibilitu pri voľbe bezpečnostného spínača a ešte väčšiu slobodu pri výbere vhodného variantu pripojenia. Zámok CEM-C60 je tvorený samostatným uzamykacím elektromagnetom a príslušným bezpečnostným spínačom, ktorý slúži na bezpečnú detekciu polohy dverí, pričom je voliteľný. Možno použiť nové typy spínačov CES-C07 s rozhraním BP/BR, ale aj spínače z radu CES-C04, aby sa zachovala možnosť zapojenia do série so staršími prístrojmi s rozhraním AR. Požadovaný spínač sa upevní na uzamykací modul CEM-C60 a slúži na bezpečnú detekciu polohy dverí. Týmto spôsobom možno bez výraznej námahy bezpečnostné spínače prestavať na zámok/uzamykanie krytu na ochranu procesu. Uzamykací elektromagnet zamedzuje nechcenému otvoreniu ochranných dverí a krytov. Aj pri vypnutom elektromagnete pridržuje zabudovaný permanentný magnet (pri niektorých typoch) dvere v zatvorenej polohe prídržnou silou 30 N.

Ako protikus k uzamykaciemu elektromagnetu a bezpečnostnému spínaču funguje aktuátor. Ten je zložený z kotviacej dosky a transpondéra. Pružne uložený aktuátor sa dá vychýliť v uhle až ±4°. Pri zatváraní dverí sa vďaka tomu samostatne prispôsobuje ploche uzamykacieho elektromagnetu CEM, a to aj v situácii, keď by sa v priebehu času o niečo zhoršilo jej zoradenie. Uzamykací CEM-C60 je spôsobom upevnenia a rozstupom montážnych otvorov kompatibilný s čítacími hlavami CEM preverenými rokmi.

www.euchner.sk