Globálny prieskum z roku 2021 priniesol odpovede 370 ľudí. Väčšina respondentov bola vo veku od 25 do 54 rokov a o niečo viac ako polovica uviedla, že má viac ako 10 rokov skúseností v odvetví elektroniky a elektrotechniky. Prieskum ukázal, že hoci ženy v technike získavajú podporu, celkovo sú stále nedostatočne zastúpené a zažívajú rôzne stupne diskriminácie. Výskum z roku 2021 ďalej zdôraznil, že všetci respondenti veria, že najdôležitejším cieľom modernej pracovnej sily je dosiahnuť rovnaké zaobchádzanie so všetkými pohlaviami. Tohtoročný prieskum bude kľúčovým ukazovateľom toho, či tento pozitívny trend pokračuje.

Medzi ďalšie kľúčové zistenia celosvetového prieskumu Farnell Women in Engineering Survey 2021 patria:

  • Všetky pohlavia majú podobný názor na výhody, ktoré ženy prinášajú technickému priemyslu, a veria, že je potrebné riešiť nerovnosť. Zvýšenie počtu žien vo vedúcich pozíciách, kde môžu pôsobiť ako vzory a mentorky pre ostatné ženy, posilní implementáciu politiky rovnosti a zníži nerovnosť a sexizmus na pracovisku.
  • Výskum ukázal silnú zhodu v mnohých otázkach, pričom boli odhalené niektoré kľúčové rozdiely. Napriek tomu, že ženy uvádzajú dobrý plat ako výhodu práce v technike, stále veria, že rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sú problémom.
  • Jedným zo zistení bolo, že ženy sa menej obávali potreby cestovať za prácou ako muži. Len 15 % opýtaných žien uviedlo, že obmedzenie cestovania by bolo prospešné pre ich rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Táto odpoveď naznačuje ďalšie zníženie jednej vnímanej prekážky postupu žien v ich technickej kariére.
  • Reakcia pohlaví bola ohromujúca a povzbudzovala ženy, aby boli sebavedomejšie, dôverovali svojim schopnostiam a prijali výzvu práce v technike. K motiváciám, ktoré viedli ženy k tomu, aby si užili kariéru v technických odvetviach, patrí príležitosť pracovať na rôznych projektoch, podieľať sa na zrode technológie novej generácie a vytvárať a pestovať rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Do nového prieskumu spoločnosti Farnell Global Women in Engineering sa môžete zapojiť na tejto stránke.

www.farnell.com