Najpočetnejšia kategória Stopár, ktorá je na súťaži už od jej prvého ročníka, priniesla nejedno prekvapenie. Aj podľa rozhodcu tejto disciplíny, RNDr. Andreja Lúčneho, PhD., z FMFI UK, bola „dráha zrejme jedna z najťažších v histórii, pretože dopoludnia ju dokázali celú prejsť len dva z celkového počtu 38 prihlásených robotov“. Konštruktéri však ešte na poslednú chvíľu odladili posledné chybičky, a tak sa do cieľa tejto kategórie napokon dostali ešte ďalší dvaja, jeden z nich splnil časový limit doslova v poslednej sekunde. Zvíťazil napokon iný robot konštruktéra Žaby, Jozefa Ondrejoviča – Cvrček 2 s časom 33,9 sekundy a vysokým náskokom oproti ostatným súperom.

Ďalšia tradičná kategória Myš v bludisku tak trocha stagnuje, pretože sa do nej nehlási veľa nových účastníkov. Zvíťazil robot MissileBot 3 Jána Hudeca, ktorý s týmto robotom zvíťazil už aj v minulosti. O to viac nás teší rastúci záujem o unikátnu kategóriu V sklade kečupov, kde roboty súperia o plechovky s paradajkovým pretlakom. V bohato obsadenej kategórii sa postupne zvyšuje úroveň konštrukcií, pričom tento rok kládli rozhodcovia obzvlášť veľký dôraz na to, aby sa roboty pohybovali bezpečne a neničili svojím bezhlavým pohybom súperovho robota alebo zariadenie v sklade. V náročných vzájomných zápasoch napokon zvíťazil MART Friday Bot, ktorého konštruktér David Obdržálek pôsobí na MFF UK v Prahe. Len o dve plechovky menej sa podarilo nazbierať Bulbotovi, ktorého postavili Roman Bujna a Peter Benko, študenti FEI STU. Svoj robot prepracovali a s vylepšenou konštrukciou sa potom zúčastnili na súťaži Robotický deň v Prahe, kde v napínavom finále napokon zvíťazili.

Trvalý záujem návštevníkov púta aj súťaž lietajúcich robotov – dronov. Tento rok boli súťaže spestrené ukážkami lietania profesionálnych súťažiacich na diaľkové ovládanie z pohľadu pilota (tzv. FPV – first person view súťaže). O náročnosti tejto kategórie svedčí aj to, že autonómny let, teda bez akéhokoľvek ľudského zásahu, zvládol len jediný dron – KačycaXXL Petra Ťapáka z Ústavu automobilovej mechatroniky FEI STU v Bratislave.

Len druhý raz sme videli na Istrobote roboty aj behať. V kategórii Šprint robotov určenej špeciálne pre kráčajúce roboty sme mohli sledovať zápolenie 11 pretekárov. Je to technicky náročná úloha a celú 200 cm dlhú dráhu dokázalo prejsť len päť z nich. Zvyšných šesť nemalo celkom vyladený orientačný a rovnovážny systém, takže prešli len časť dráhy. Časom 8,6 s zvíťazil robot Ivonka13 (Roman Holičár a Šimon Iwaniec) z Veľkého Rovného.

Celé podujatie podporovali aj v tomto ročníku sponzori AVIR, Aerobtec, Elso, Matador Group, ME-Inspection, Microrisc, Photoneo, RLX Components, Sova Digital a Uavonic, ktorí venovali do súťaže ceny pre účastníkov. Hlavným sponzorom bola aj tento rok spoločnosť MathWorks. Na príprave podujatia sa podieľalo aj Národné centrum robotiky pôsobiace na FEI STU v Bratislave.

Ing. Richard Balogh, PhD.
organizátor súťaže

Fakulta elektrotechniky a informatiky
Slovenská technická univerzita
Ilkovičova 3, Bratislava
Tel.: +421 2 602 91 411
richard.balogh@stuba.sk
www.robotika.sk