Najpočetnejšia kategória Stopár, ktorá je na súťaži už od jej prvého ročníka, priniesla niekoľko zmien. Predovšetkým súťažiaci poznali tvar súťažnej dráhy vopred, neznáme ostalo len rozostavenie prekážok. Jeden z organizátorov súťaže Ing. Richard Balogh z FEI STU však neskrýval sklamanie: „Z celkového počtu 19 súťažiacich robotov len tri dokázali prejsť celú našu dráhu. Trocha ma to zaskočilo, pretože dráhu si mohli vytlačiť vopred a doma si robot poriadne natrénovať a otestovať. Napriek tomu sa však mnohé roboty nedostali ani za prvú zákrutu! No tešíme sa, že sa tvorivá konštruktérska činnosť znova rozbieha.“

A ako súťaž dopadla? Najrýchlejší bol robot Zajo 11, ktorý priviezol rodinný tím Marka a Mateja Kollárikovcov zo Stupavy. Súťažnú dráhu prešli oboma smermi v prekvapivom čase 35,9 sekundy. Ďalšie dva roboty, ktoré prešli celú dráhu – Tera a Maják, vytvorili v klube Amavet 808 v Partizánskom Branislav Ručkay, Richard Padúch, Martin Brida a Jakub Gallik.

Aj unikátnu kategóriu V sklade kečupov, kde roboty súperia o plechovky s paradajkovým pretlakom, sme tento rok pozmenili. Keďže dlho nebolo jasné, či sa súťaž podarí usporiadať naživo, protivníka sme tento rok z pravidiel vypustili a roboty zbierali plechovky v sklade osamotené. „Súťažiacim to však veľmi nepomohlo. Ukázalo sa, že ten, kto pracuje systematicky a robot vylepšuje postupne, dosahuje lepšie výsledky. Najviac to bolo vidno na súťažiacich z minulého roka, ktorí sa o dosť zlepšili. Tiež je vidno, že niekedy je lepšie dať si len menší, ale dosiahnuteľný cieľ, ako začať veľkolepý projekt, ktorý potom nie je dotiahnutý do konca a nič poriadne nefunguje,“ hodnotí súťaž Ing. Martin Dekan, PhD., z FEI STU, ktorý mal túto kategóriu na starosti.

Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci s tvorivou dielňou FabLab, ktorá v budove Vedeckého parku UK sídli. Okrem toho akciu podporili aj v tomto roku naši verní sponzori – firmy Alef, AVIR, Airvolute, Aston ITM, Elso a TechFun, ktorí venovali do súťaže ceny pre účastníkov. Už teraz sa rozbiehajú prípravy na ďalší ročník, ktorý sa snáď uskutoční znova s väčším počtom kategórií.

www.istrobot.sk