Zástupcov všetkých slovenských automobiliek mali účastníci možnosť vypočuť si v úvodnom paneli a v následných prezentáciách prvého dňa. Veľmi zaujímavú úvodnú diskusiu, ako aj celý program konferencie moderoval Ivan Hodač, bývalý dlhoročný generálny tajomník Asociácie európskych automobilových výrobcov (ACEA), dnes poradca Európskej komisie. Práve v úvodnom bloku, kde diskutovali najvyšší predstavitelia automobilových výrobcov – Volkswagen Slovakia, Kia Motors Slovakia, PSA Groupe Trnava, Jaguar Land Rover Slovensko – a prezident Zväzu automobilového priemyslu, sa hovorilo aj o rôznych prekážkach ďalšieho rozvoja. Nové vyspelé technológie, robotizácia a automatizácia výroby nútia zamestnávateľov zvyšovať kvalifikáciu svojej pracovnej sily. Na trhu je málo odborníkov vrátane absolventov, ktorí tieto požiadavky praxe spĺňajú. Automobilky sa snažia rekvalifikovať ľudí vo svojich školiacich priestoroch a zároveň ponúkajú študentom pracovné stáže alebo duálne vzdelávanie. Privítali by viac iniciatívy zo strany štátu a podporu mladých ľudí pri nasmerovaní vo vzdelávaní, ktoré im zabezpečí prácu, a tiež úpravu podmienok štúdia na vysokých školách umožňujúcu študentom získavať viac skúseností priamo v praxi.

Na túto tému hovoril vo svojom vystúpení aj Alexander Matušek z Volkswagenu, ktorý zdôraznil, že štát sa zaviazal do roku 2020 zapojiť 12-tisíc študentov do duálneho vzdelávania. Aby bolo možné tento cieľ splniť, musia sa spojiť viaceré strany. Tému vysokoškolského vzdelávania bližšie rozobrali odborníci v paneli počas druhého dňa konferencie.

Veľa účastníkov sa tešilo na Alexandra Wortberga, ktorý prvýkrát prezentoval projekt Jaguar Land Rover na Slovensku. Zástupcovia Groupe PSA Trnava svoje prezentácie zamerali na autonómne vozidlá, Vincent Abadie hovoril cez telemost o pokroku PSA v oblasti vývoja a ďalších krokoch v tejto oblasti priamo z Paríža. Doplnil ho Simon Garbett zo Squire Patton Boggs, ktorý účastníkom priblížil legálne aspekty a reguláciu autonómnych vozidiel.

Na Newmatecu 2018 sme si z viacerých úst vypočuli trendy nasledujúcich rokov, ale aj varovanie, že vývoj sa neustále zrýchľuje a slovenské firmy musia byť na prichádzajúce zmeny pripravené. Priemysel 4.0 prináša inovácie, ktoré sú zamerané hlavne na zákazníka. Trendy ako autonómne vozidlá, konektivita, elektrický pohon, mikrovýroba sa kombinujú so sociálnymi aspektmi, ako je príchod generácie Z, výmena statusu vlastníka za používateľa, spoločné využívanie vecí, ekologické správanie a podobne. Hovorili o tom známy futurológ Rohit Talwar z Veľkej Británie, Stefan Deix z EURCAR alebo Pavel Kysilka zo 6D Academy. O podmienkach Priemyslu 4.0 v slovenských podnikoch sa viedla zaujímavá diskusia počas druhého dňa konferencie pod vedením Martina Morháča zo Sova Digital. Medzi vysoko hodnotené prednášky patrila napr. Inovačný víťaz je ten, kto zvládne manažment firemnej kultúry Martina Urigu z PWC alebo záverečný workshop Jozefa Krišťaka zameraný na manažment Toyota KATA.

www.newmatec.sk