Pod moderátorskou taktovkou Petry Bartoškovej si pripojení účastníci mohli vypočuť tri zaujímavé prednášky v podaní slovenských odborníkov a hosťa z Českej republiky.

V prvej z nich Jiří Kroupa, spracovateľ slovenského znenia STN EN 62305-3 a 4, riaditeľ kancelárie DEHN + SE pre Slovensko, a Ing. Rudolf Štober, projektant EZ a špecialista na ochranu pred bleskom a prepätím, položili otázku, či je skutočne potrebné riešiť systémy ochrany pred bleskom do detailov. Prednáška poukázala na nutnosť detailného spracovania všetkých častí projektu v každej jeho fáze s ohľadom na funkčný návrh ochrany pred bleskom. Prezentovali aj odporúčané postupy pri návrhu riešení, pričom R. Štober doplnil prednášku praktickými príkladmi z konkrétneho projektového riešenia.

Téme bezpečnosti elektrických zariadení (VTZE) v súlade s IEC 60364 sa venoval Radoslav Rieger, revízny technik VTZE. Okrem iného sa zameral na chyby, ktorých sa treba vyvarovať pri návrhu, montáži a vykonávaní elektrických inštalácií OPaOS vybavených vnútornou ochranou proti prepätiu (SPD), a na určenie správneho typu prúdového chrániča ako doplnkovej ochrany proti nebezpečnému dotykovému napätiu.

Ján Meravý, súdny znalec v odbore elektrotechnika a bezpečnosť práce, člen TK 84 pri ÚNMS SR a zároveň odborný garant tejto konferencie, sa zaoberal rekonštrukciou elektrickej inštalácie v spoločných priestoroch obytných domov a úskaliami s tým spojenými.

Ak by ste mali záujem dodatočne si pozrieť spomínané prednášky, nájdete ich na stránke organizátora konferencie.

www.elektromanagement.sk