Konferencia priniesla pohľad nielen na klasické riadenie údržby, ale aj na prediktívne a diagnostické prístupy. V súčasnosti čoraz viac hovoríme o Industry 4.0 alebo Údržbe 4.0. Prepáčte mi, prosím moju úprimnosť, ale väčšinou je táto téma ponímaná v teoretickej úrovni, stáva sa z toho sprofanované slovo. Skúsili sme to poňať prakticky. B. Balga hovoril o svojich praktických skúsenostiach s budovaním systému údržby vo firme FOSFA. Údržbu 4.0 priblížil z praktického hľadiska zavádzania jej prvkov s prepojením na procesný model údržby, kategorizáciu strojov a zariadení, štíhlu údržbu a využívanie dostupných foriem diagnostiky.

J. Hric z Kia Motors Slovakia sa podelil o svoje skúsenosti na tému budovania podporných systémov a vzdelávania pre novú generáciu údržbárov. Podrobne predstavil prepracovaný workflow riešenia porúch od signálu volania údržby v PLC až po vyriešenie poruchy. Tento systém si vyvinuli sami a podstatne skrátili a zjednodušili odstránenie porúch. Tiež odbremenili produkčných operátorov od zháňania údržbárov. Môžu sa venovať svojej práci. V KIA Motors Slovakia uviedli do života webový zálohovací systém strojov. Eliminovali riziko nezálohovania strojov a strát záloh. J. Hric predstavil tiež systém vzdelávania údržbárov v KIA Motors Slovakia, ktorý si sami navrhli.

Ako tradične, aj tento rok sme sa na konferencii dotkli soft skills, konkrétne témou Life Manažment, teda údržba údržbára. H. Chomist upozornil z pohľadu kouča a pracovného psychológa na veci, ktoré trápia nás a našich kolegov údržbárov, a to je udržanie výkonovej motivácie a zabránenie vyhoreniu.

I keď som spomenul len zopár príkladov z prednesených a diskutovaných príspevkov, myslím si, že všetky boli veľmi zaujímavé a podnetné.

Večer sa niesol v prúde rautu, diskusií, výmeny skúseností a výbornej muziky Deep Purple v excelentnom podaní kapely Oravia.

Ako je už tradíciou, konferencia druhý deň pokračovala tabuľovou diskusiou medzi všetkými účastníkmi a prezentujúcimi. Je to výborná príležitosť dopovedať a rozvinúť témy z minulého dňa.

Konferencia vyvrcholila exkurziou vo firmách PSA Peugeot Citroën (patrí medzi technologicky najnovšie závody v skupine Groupe PSA), Boge Elastmetall Slovakia (výroba gumokovových a plastových dielov, ktoré tlmia vibrácie motorov a podvozkov vo všetkých typoch motorových vozidiel) a Antolin Trnava (významný svetový dodávateľ komponentov pre automobilové interiéry).

Obzrime sa za Fórom praktickej údržby 2018. Účastníkov bolo tento rok 230. Ak sa pozrieme do sedemročnej histórie, ide o 1 134 účastníkov, vyše 400 zúčastnených spoločností a 50 rečníkov.

Tento rok sa ešte stretneme na diskusnom fóre Praktická cesta k Industry 4.0 v údržbe, a to 3. 10. 2018 v Žiline.

  

„Výborné. Profesionálna konferencia. Veľa inšpirácie, ako napr. zaviesť sledovanie reaktívnej vs. preventívnej údržby.“

„Konferencia je veľmi zaujímavá a pre našu prácu a firmu potrebná. Všetky problémy údržby v iných firmách sú podobné a ich riešenie je pre nás prínosnou informáciou.“

„Super, dozvedel som sa veľa nových vecí o údržbe a konferencia mi dala podnety na zavádzanie niektorých systémov a rád do praxe.“

postrehy účastníkov

  

S radosťou už teraz začíname pre vás pracovať na Fóre praktickej údržby 2019. Bude opäť nové a iné ako to predošlé. Tešíme sa na vás.

Ing. Ľudovít Boledovič, PhD.

IPA Slovakia, s.r.o.
www.forumudrzby.sk