Koncept inteligentnej automatizácie sa naďalej rozvíja a prináša efektívnejšie metódy riadenia skladových zásob, vychystávania zákazníckych objednávok a materiálov a zlepšovania celkovej efektívnosti skladu. Rok 2024 predznamenáva radikálnejší prechod od tradičných, často manuálne náročných procesov na dynamické a adaptívne prostredie, kde sú rozhodnutia a činnosti riadené na základe dát a podporené pokročilými algoritmami UI.

Inovácie idú ruka v ruke s pragmatizmom pri nasadzovaní UI v procesoch skladovej logistiky. Tieto zmeny vedú k hladším, rýchlejším a efektívnejším postupom a otvárajú cestu novým možnostiam pre skladové prevádzky, zlepšujúc tak celkovú kvalitu služieb pre zákazníkov. Prevádzkovatelia skladov a distribučných centier sa musia pripraviť na tieto zmeny a využiť ich potenciál na maximalizáciu výkonu a konkurencieschopnosti skladovej logistiky, ako aj pridružených zásobovacích a vychystávacích procesov.

Trend č. 1: Prediktívna údržba v skladoch

Využitie umelej inteligencie na predpovedanie porúch zariadení ešte pred ich vznikom predstavuje významný pokrok v oblasti riadenia skladov. Koncept prediktívnej údržby, ktorý má pôvod primárne vo výrobnom priemysle, sa stal dôležitým nástrojom pri prevencii neplánovaných prestojov, pozastavení produkcie a zároveň v predchádzaní nákladným poruchám na výrobných zariadeniach a technológiách. Prediktívna údržba sa bežne využíva na analýzu hluku z výrobných zariadení na diagnostikovanie potenciálnej potreby údržby, čo umožňuje plánovať údržbárske zásahy alebo výmenu dielov tak, aby nedochádzalo k nečakaným prerušeniam výroby alebo neplánovaným odstávkam zariadení.

S rastúcou automatizáciou a robotizáciou skladov, najmä vo fulfilmentových centrách, sa prediktívna údržba stáva čoraz relevantnejšou. Súčasné riešenia využívajúce UI a strojové učenie slúžia na analýzu historických dát a identifikáciu vzorcov, ktoré môžu signalizovať vznikajúce poruchy na automatizovaných manipulačných a prepravných zariadeniach. Táto analýza nie je obmedzená len na možnú poruchu, môže tiež identifikovať zníženú alebo klesajúcu produktivitu v dôsledku zvýšeného opotrebovania, čím zároveň slúži aj ako preventívne opatrenie pred poklesom výkonnosti prepravných a manipulačných technológií v sklade.

Prediktívne riešenia UI zhromažďujú a analyzujú obrovské množstvo dát o výkone a stave skladových technológií vrátane vysokozdvižných vozíkov, dopravníkových pásov, vychystávacích a baliacich robotov a ďalších zariadení. Využitie strojového učenia na identifikáciu vzorcov a signálov, ktoré môžu predchádzať poruchám zariadení, zahŕňa najmä nezvyčajné vibrácie, teplotné zmeny, zvýšené opotrebenie a ďalšie indikátory. Aplikácia alebo systém prediktívnej údržby potom posiela notifikácie a odporúčania založené na analyzovaných dátach, čím možno včas predchádzať nákladným poruchám alebo vzniku vážnych poškodení na skladových technológiách.

Prediktívna údržba zároveň prispieva k rozšíreniu prevádzkovej dostupnosti a výkonnosti manipulačných a prepravných zariadení. Včasná a cielená údržba pomáha predlžovať životnosť technológií a znižovať náklady na výmenu dielov a opravy. Efektívne a spoľahlivo fungujúce zariadenia prispievajú k správnej produktivite skladu, ako aj k bezpečnosti pracovného prostredia.

Trend č. 2: Pokročilá analýza dát na predpovedanie dopytu zákazníkov

Využitie pokročilej dátovej analytiky a strojového učenia na presné predpovedanie dopytu zákazníkov po tovare v jednotlivých obdobiach je kľúčovým trendom v riadení skladu. Tento prístup umožňuje lepšie pochopiť a predpovedať budúci dopyt zákazníkov, optimalizovať hladinu zásob pre rôzne typy tovaru, minimalizovať riziko prebytočných alebo nedostatočných zásob a efektívnejšie spravovať skladové zdroje.

Nástroje pokročilej analýzy dát zhromažďujú a spracúvajú veľké objemy informácií z rôznych zdrojov vrátane predajných dát, trhových trendov, sezónnosti a spotrebiteľského správania. Algoritmy strojového učenia tieto dáta analyzujú, identifikujú vzorce a trendy, ktoré predpovedajú budúci dopyt, a postupne sa učia a vylepšujú svoje predpovede na základe nových dát a výsledkov. Táto dynamická úprava zásobovania umožňuje skladovým manažérom efektívne prispôsobiť stav zásob, aby sa predišlo prebytkom alebo nedostatkom tovaru.

Praktické výhody zahŕňajú optimalizáciu zásob, čo umožňuje ich efektívnejšie riadenie, znižovanie nákladov spojených s prebytočnými zásobami a minimalizáciu rizika chýbajúcich zásob. Lepšie pochopenie dopytu vedie k efektívnejšiemu plánovaniu a využitiu zdrojov, znižuje celkové náklady a prispieva k zvýšenej spokojnosti zákazníkov. Rýchla reakcia na zmeny na trhoch alebo v spotrebiteľskom správaní a redukcia chybovosti a rizík sú ďalšími výhodami, ktoré automatizované analytické procesy prinášajú.

Trend č. 3: Inteligentná optimalizácia skladového priestoru

Implementácia nástrojov alebo systémov riadených umelou inteligenciou s cieľom optimalizovať usporiadanie skladu prichádza ako odpoveď na potrebu efektívnejšieho využitia skladového priestoru. V ére digitalizácie a automatizácie sa riešenia UI stali neoddeliteľnou súčasťou analýzy a dynamického prispôsobovania skladových priestorov. Tieto prístupy sú navrhnuté tak, aby optimalizovali usporiadanie skladov, rozstupy medzi zásobami a trajektórie na manipuláciu s materiálom a objednávkami, čím maximalizujú efektívnosť využitia priestoru a skracujú čas potrebný na vychystávanie objednávok.

Fungovanie týchto riešení spočíva v analýze a optimalizácii aktuálneho využitia skladového priestoru, identifikácii možností na jeho zlepšenie vrátane úpravy usporiadania skladu, zásob, umiestnenia regálov a optimalizácie uličiek. Na základe získaných dát tieto nástroje upravia usporiadanie skladu tak, aby zabezpečili efektívnejší pohyb a dostupnosť zásob. Využitie pokročilých algoritmov umožňuje automatizáciu plánovania priestoru a jeho prispôsobenie aktuálnym potrebám a plánom podniku.

Výhody inteligentnej optimalizácie zahŕňajú maximalizáciu využitia priestoru, ktorá zvyšuje kapacitu skladovania a efektivitu celkového využitia skladového priestoru. Flexibilita a prispôsobivosť týchto nástrojov umožňujú rýchlu úpravu rozloženia skladu v reakcii na zmeny v skladovanom sortimente alebo na sezónne zmeny, čím dochádza k zvýšeniu pružnosti skladových operácií. Optimalizácia skladového priestoru takisto vedie k efektívnejšej práci zamestnancov a zvýšenej celkovej produktivite.

V súčasnosti sa inteligentná optimalizácia skladového priestoru stáva aj súčasťou riadiacich systémov WMS (z angl. Warehouse Management System – systémy na správu skladu), ktoré disponujú touto funkcionalitou. Predovšetkým pokročilé systémy WMS dokážu na základe obrátkovosti, sezóny a popularity sortimentu navrhnúť rozloženie zásob spôsobom, ktorý eliminuje zbytočné prestoje a zvyšuje celkovú prevádzkovú efektívnosť skladu. Ďalšou relevantnou funkcionalitou je defragmentácia skladu, ktorá pomáha upraviť rozloženie zásob pri zmenených obchodných podmienkach alebo pri nových výzvach a prioritách. Tieto vlastnosti sú už dnes súčasťou pokročilých naskladňovacích stratégií automatizovaných systémov, ako sú AS/RS, ale tieto stratégie by sa mali implementovať aj pri manuálnych operáciách.

Trend č. 4: Automatizované dopĺňanie zásob

Riadiace systémy, ktoré automaticky spúšťajú objednávky na doplnenie zásob na základe prediktívnej analytiky a analýzy najžiadanejších produktov, zohrávajú významnú úlohu v zabezpečení bezproblémového priebehu skladových operácií bez nutnosti manuálneho zásahu pracovníkov. Nová generácia WMS využíva pokročilé prediktívne analytické nástroje na zabezpečenie optimálnej úrovne zásob a minimalizáciu rizika prebytku alebo nedostatočnej dostupnosti žiadaného tovaru.

Takéto WMS sa spoliehajú na historické dáta a algoritmy na predpovedanie budúcich trendov dopytu a na základe týchto informácií optimalizujú úroveň zásob v sklade. Súčasťou tejto funkcionality býva aj decentralizácia zásob v sklade s ohľadom na čo najrýchlejšie vychystanie objednávok pre veľkoobchodných odberateľov alebo jednotlivých zákazníkov. Automatické dopĺňanie zásob zabezpečuje, že sklad je vždy vybavený dostatočným množstvom najžiadanejších produktov. Systémy ponúkajú možnosť konfigurácie podľa špecifických potrieb daného skladu alebo prevádzky vrátane nastavenia minimálnej a maximálnej hladiny zásob, času dodania a sezónnych výkyvov.

Medzi praktické výhody patrí automatická optimalizácia úrovne skladových zásob s cieľom udržiavania požadovanej úrovne zásob, minimalizácia prestojov a zabezpečenie hladkého chodu operácií. Automatizácia tiež významne znižuje náklady súvisiace s nadmerným skladovaním, odpadom a manipuláciou, čo prispieva k efektívnejšej alokácii prevádzkových zdrojov. Udržiavanie konzistentnej dostupnosti obľúbených produktov tiež prispieva k spokojnosti zákazníkov. Okrem toho automatizácia procesu objednávania zásob umožňuje pracovníkom vyhnúť sa rutinným úlohám a venovať sa činnostiam s vyššou pridanou hodnotou.

Trend č. 5: Pokročilá robotizácia vychystávania objednávok

Skladová logistika prechádza revolučnými zmenami vďaka rozvoju pokročilej robotizácie. Robotické technológie, ktoré sú špecificky navrhnuté na vykonávanie konkrétnych a zložitých úloh, predstavujú významný posun oproti tradičným, univerzálnejším automatizačným systémom. Nasadenie robotov schopných realizovať úlohy prispôsobené požiadavkám jednotlivých objednávok značne zvyšuje efektivitu a adaptabilitu skladových operácií.

Roboty vybavené algoritmami umelej inteligencie dokážu flexibilne reagovať na rozličné úlohy vrátane balenia, etiketovania a triedenia produktov podľa konkrétnych potrieb objednávok alebo preferencií zákazníkov. Vďaka pokročilým vizuálnym systémom sú schopné rozpoznávať a manipulovať s rozmanitými typmi sortimentu a veľkosťou predmetov. Ich integrácia s UI a strojovým učením im umožňuje neustále sa zdokonaľovať na základe akumulovaných skúseností, čím sa zvyšuje ich presnosť a produktivita.

Medzi praktické výhody pokročilej robotizácie patrí zvýšená efektivita. Roboty sú schopné rýchlejšie a s vyššou presnosťou vykonávať pridelené úlohy, čo vedie k efektívnejšiemu procesu pripravenia a odosielania objednávok. Ich flexibilita v spracovaní rôznorodých typov hromadných objednávok umožňuje prispôsobenie sa rozličným veľkostiam, ale aj typom zásielok, čím sa zjednodušuje manipulácia s rozličnými produktmi. Presné a rýchle spracovanie objednávok minimalizuje možnosť chýb a zároveň zvyšuje celkovú spokojnosť zákazníkov. Robotizácia v skladových procesoch tiež prispieva k lepšiemu využitiu skladového priestoru a minimalizácii odpadu z obalových materiálov.

Trend č. 6: Udržateľné prevádzkové postupy v skladoch

V súčasnosti sa znižovanie negatívneho vplyvu podnikania na životné prostredie stalo jednou z priorít, pričom dôraz na zelenú logistiku a uhlíkovú neutralitu sa prejavuje aj v oblasti riadenia skladov. Udržateľné prevádzkové postupy, ako sú využívanie solárnej energie, elektrické vysokozdvižné vozíky a ekologické balenia, prispievajú k znižovaniu energetickej spotreby a produkcie uhlíkovej stopy skladov. Optimalizácia rozloženia zásob tiež hrá významnú úlohu v znížení spotreby energie pri vychystávaní a podpore udržateľnosti prevádzky.

Medzi najčastejšie riešenia sa zaraďujú solárne panely na strechách skladov, ktoré umožňujú prevádzkovateľom skladov znižovať závislosť od fosílnych palív a súčasne redukovať uhlíkové emisie. Populárne sú aj elektrické vysokozdvižné vozíky nahradzujúce tradičné vozíky na fosílne palivá, čím sa znižujú emisie, zvyšuje energetická efektivita a vytvára sa aj lepšie pracovné prostredie. Používajú sa aj ekologické balenia z recyklovateľných alebo biologicky degradovateľných materiálov, vďaka ktorám sa minimalizuje odpad a podporujú sa ekologickejšie procesy.

Praktické výhody udržateľných prevádzkových postupov zahŕňajú nielen znižovanie environmentálneho dosahu skladových operácií, ale aj prevádzkových nákladov v dlhodobom horizonte vďaka úsporám na energiách, materiáloch a menšom množstve nerecyklovateľného odpadu. Firmy takisto posilňujú svoj imidž sociálne zodpovedných a ekologicky uvedomelých spoločností, čo je v súčasnosti dôležitým faktorom pre spotrebiteľov a obchodných partnerov. Navyše, adaptácia na udržateľné postupy pomáha spĺňať čoraz prísnejšie regulačné požiadavky týkajúce sa environmentálnej udržateľnosti, čo sa darí dosahovať aj bez negatívneho vplyvu na produktivitu skladu a jeho prevádzkový rozpočet.

Trend č. 7: Hyperautomatizované sklady

Využitie integrovaných systémov s umelou inteligenciou predstavuje prelom v riadení skladov, zásob a objednávok, čo sa označuje termínom hyperautomatizácia. Tento prístup zahŕňa implementáciu nástrojov a systémov UI do rôznych oblastí skladovej logistiky a vychystávania, čím sa dosiahne komplexné riadenie a optimalizácia skladových procesov od príjmu tovaru a kontroly zásob až po expedíciu objednávok.
Hyperautomatizácia funguje na princípe integrácie technológie UI do rôznych skladových riešení, resp. nasadzovania tzv. inteligentných riešení vrátane riadiacich WMS, automatizovaných vozidiel a ďalších prepravných, manipulačných a baliacich technológií. Takáto integrácia umožňuje zdieľanie a analýzu dát naprieč rôznymi platformami, čím sa zvyšuje efektívnosť a presnosť jednotlivých procesov. Inteligentné riešenia pomáhajú optimalizovať a v konečnom dôsledku automatizovať procesy, znižovať náchylnosť na chyby, prestoje alebo zastavenie a podporovať plynulé rozhodovacie procesy vďaka centralizovanej analýze dát.

Praktické výhody hyperautomatizovaných skladov zahŕňajú zvýšenie produktivity skladových operácií vďaka zníženiu času stráveného manuálnymi procesmi. Zjednodušuje sa riadenie zásob, čím sa eliminujú prebytočné zásoby a zlepšuje obrátkovosť tovaru. Lepšie predpovede dopytu a optimalizácia plánov obrátkovosti vedú k efektívnejšiemu využívaniu podnikových zdrojov a znižovaniu prevádzkových nákladov. Automatizácia procesov znižuje riziko ľudských chýb a zároveň prispieva k lepšej presnosti a spoľahlivosti celkového skladového výkonu. Hyperautomatizované sklady sa čoskoro stanú štandardnou súčasťou modernej logistiky. Pre manažérov to predstavuje príležitosť zameriavať sa skôr na strategické rozhodovanie a inovácie než na riadenie rutinných denných operácií.

Pokročilá analýza dát a strojové učenie revolučne menia spôsob, akým sú skladové procesy optimalizované, poskytujúc skladovým manažérom možnosť efektívnejšie riadiť zásoby, lepšie reagovať na meniace sa trhové podmienky a zvyšovať ziskovosť prevádzky.

Peter Bílik
Martin Kudláč
ANASOFT APR, spol. s r. o.