Podujatie otvoril dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave doc. Ing. Ján Vajda, PhD. Vo svojom príhovore zdôraznil, že v tejto súťaži vyhráva dôvtip, šikovnosť a vedomosti. Potom už diváci sledovali napínavé súboje v ringu na MiniSumo či neobratné pokusy robotov hľadajúcich východ z bludiska. Okrem toho mali možnosť obdivovať aj výtvory konštruktérov v kategórii voľná jazda. Autori boli k dispozícii celý deň a zodpovedali desiatky zvedavých otázok.

Okrem napínavých súťažných disciplín videli diváci aj mobilné roboty z výskumných projektov na Ústave riadenia a priemyselnej informatiky FEI STU či mobilné roboty ovládané novovyvinutou riadiacou jednotkou jBrain, ktorú možno programovať v populárnom programovacom jazyku java. Mladých i starších návštevníkov zaujala aj možnosť zmerať si sily s automaticky riadeným autíčkom na autodráhe, s ktorým sa skupina študentov FEI zúčastnila na medzinárodnej súťaži v Rožnove pod Radhošťom. Ľuďmi riadené autíčka lietali zo zákrut neustále. O to viac zaujala stabilná a bezpečná jazda autonómneho autíčka tímu Cartrashers. S veľkým záujmom sa očakávala prezentácia mobilného robota J2MP, s ktorým získali študenti FEI STU zlatú medailu na medzinárodnej súťaži Robotchallenge vo Viedni.

Medailový robot si mohli na vlastné oči prezrieť a chytiť do ruky všetci tí, ktorí chceli nabrať inšpiráciu pre svoje vlastné robotické projekty. Keďže išlo o jubilejný ročník súťaže, nezaobišli sme sa ani bez trochy nostalgie. Zaspomínali sme si na začiatky tohto výnimočného podujatia a predviedli sme tým mladším, aké roboty víťazili pred desiatimi rokmi. Najväčší potlesk zožal robot Pathfinder Petra Lacku z FIIT STU, ktorý z neho oprášil niekoľkoročný prach, vložil doň čerstvé batérie a hľa – robot pokračoval v činnosti, v ktorej pred 10 rokmi prestal. Sledoval čiaru rovnako svižne ako v mladosti! Desiaty ročník súťaže priniesol aj prekvapenia. Súťažiacich trocha zaskočili vynovené pravidlá kategórie Stopár.

Robot doteraz musel sledovať čiaru a poradiť si s jej náhlym prerušením či s výskytom prekážky. Tento rok však museli roboty zvládnuť aj jazdu cez neveľký mostík a pribudli aj dvere, ktoré sa dali otvoriť len špeciálnou červenou kockou, ktorú robot najprv musel nájsť a správne zdetegovať. Hoci pravidlá zvýšili náročnosť súťaže, jej aktéri si zmeny pochvaľovali. „Decká z nášho krúžku to už mali zvládnuté a pomaly hrozilo, že ich súťaž prestane baviť. Takto máme pred sebou množstvo ďalších výziev, na ktorých budeme celý rok pracovať, aby sme o rok znova obstáli,“ pochvaľoval si Josef Szylar, vedúci krúžku Robozor z Českých Budějovíc.

Niekoľko desiatok súťažných robotov i sprievodný program bolo možné sledovať aj na internete vďaka študentskej televízii mc2. Podujatie po organizačnej a odbornej stránke zabezpečili Ústav riadenia a priemyselnej informatiky FEI STU a združenie Robotika.SK. Ceny pre účastníkov venovali sponzori Microstep, Microstep MIS, MicroEpsilon, Freescale, AVIR a RLX. Podujatie je financované aj z projektu LPP 0301-06 Agentúry pre podporu vedy a výskumu (APVV). Podrobné výsledky súťaže, fotografie a opisy súťažných robotov nájdete na stránkach www.robotika.sk .

Výsledky súťaže Istrobot 2010

Kategória Stopár

  1. robot G.ENEK (Mariusz Kaczmarek) z Krakova, Poľsko
  2. robot Lenčo (Andrej Lenčucha, Andrej Železňák) z Trstenej
  3. robot PIC (Vladimír Veselý) z Bratislavy

Kategória Myš v bludisku

  1. robot roXor (Ján Hudec) z FEI STU v Bratislave
  2. robot Missile bot 3 (Ján Hudec) z FEI STU v Bratislave
  3. robot Hento (Lukáš Pariža, Juraj Slačka, Lijun Wu) z FEI STU v Bratislave

Kategória MiniSumo

  1. robot Boczek (Michał Gazda, Przemysław Elias) z Poľska
  2. robot Diablo (Pavol Pavlík) z Bytče
  3. robot Merlin (Václav Králík) z Liptovského Mikuláša Kategória

Voľná jazda

  1. robot Zdeno Chára (Martin Melicherčík, Ján Gunár, Róbert Andrássy, Ján Briežnik, Matej Kamenický) z Bratislavy
  2. robot ČOV (Peter Vašút, Michal a Martin Fikarovci, Mikuláš Cebecauer, Ľuboš Miklošovič) z Gymnázia Jura Hronca
  3. robot Robotické rameno (Filip Tóth, Pavol Krasňanský) z FEI a SjF STU

Ceny poroty

  1. Za design – robot OldTimer Radima Stoklasu z Banskej Bystrice
  2. Za miniatúrne riešenie – mikroroboty Marcina Okarmu s kolektívom z Poľska