Program bol rozdelený do dvoch dní. Na úvod sa účastníkom prihovorili zástupcovia Technickej inšpekcie, a. s., Národného inšpektorátu práce a krátkym videom ich pozdravil aj minister Milan Krajniak.

Prvý blok prednášok bol venovaný legislatíve BOZP, skúsenostiam z aplikačnej praxe a konkrétnym prípadovým štúdiám. Bolo zaujímavé zoznámiť sa s významným prípadom stiahnutia technického zariadenia z európskeho trhu. Druhý blok ukázal, že potrubia možno rekonštruovať bez toho, aby sa museli vykopať, opraviť a opäť zakopať. Tesnosť plynových potrubí môžu efektívne kontrolovať drony, ale ako sa účastníci dozvedeli z príspevku Andreja Hajšela z SPP Distribúcia, na obzore sú aj riešenia využívajúce kontrolu z vesmíru. Záverečný blok prvého pracovného dňa bol venovaný posudzovaniu strojových zariadení v prevádzke, záložným napájacím systémom, ale aj problematike sprievodnej technickej dokumentácie a návodom na použitie.

Prvou témou druhého pracovného dňa bola bezpečnosť na detských ihriskách. Vystriedala ju prednáška o možnostiach a limitoch identifikácie konštrukčných materiálov prístupom PMI. Spoločnosť je v týchto dňoch veľmi hladná po informáciách o nových energetických zdrojoch a o efektivite obnoviteľných zdrojov. Tri prednášky po sebe sa venovali problematike fotovoltiky a získavaniu a využitiu vodíka v energetike a doprave.

Jedným z najlepšie hodnotených príspevkov na konferencii bola prednáška Juraja Liptáka Bezpečnosť – zdravý rozum. Uviedol ju videom, ktoré všetkých účastníkov donútilo zamyslieť sa nad najdôležitejšími otázkami ľudského života, teda tej hodnoty, ktorú bezpečnostnými predpismi chránime.

www.tisr.sk