Tretí ročník inovačného festivalu INOFEST 2022 demonštroval silu inovačných ekosystémov a spoločenstiev, prezentoval inovačné projekty a ich výsledky, nové trendy, príležitosti a inovačné nápady na jednom mieste. Na podujatí sa stretli zástupcovia firiem, akademického prostredia a štátnej sféry, aby spolu diskutovali o inováciách, trendoch v biznise a spoločnosti.

Na INOFEST-e sa zúčastnilo viac ako 180 účastníkov, odborný program zastrešilo celkovo 38 rečníkov, odborníkov zo Slovenska a z Česka. Podujatie podporilo celkom 19 firiem a inštitúcií.

„Na INOFESTE sa stretli slovenskí a českí podnikatelia a inovátori, ktorí majú radšej prácu na svojich projektoch ako reči a prezentácie. Títo ľudia dnes tvoria živý a funkčný ekosystém, v ktorom sú znalosti a zdroje v oblasti inovačných postupov, priemyselného dizajnu, konštrukcie, vývoja, rôznych výrobných technológií, logistiky a distribúcie, výroby, priemyselného inžinierstva, marketingu, obchodu, práva alebo financií. INOVATO sa snaží spájať rôznorodé odbory a hľadať inovácie prekonávaním hraníc úzkej špecializácie,“ povedal Ján Košturiak, prezident INOVATO, o. z.

Vo svojich príspevkoch rečníci rozvinuli témy ako budúcnosť strojárskej výroby, potenciál modulárnej výroby, sila prepájania a networkingu v rámci inovačných sietí, problematika environmentálnych a energetických problémov súčasnej spoločnosti, potenciál a budúcnosť aditívnej výroby a práškovej metalurgie, perspektívy využitia umelej inteligencie v priemysle a iné. Členovia INOVATO CLUSTER predstavili svoje spoločnosti a úspešné inovatívne projekty, s ktorými prichádzajú na trh.

Ján Košturiak, prezident INOVATO, o. z., účastníkom porozprával o projektoch a výzvach v sieti INOVATO a o obnove Slovenska. O pilotnej inštalácii priemyselnej kovovej 3D tlače využitím technológie Binder Jetting rozprávali Martin Kniha a Rado Behúľ zo spoločnosti printy. Zaujímavú prednášku predniesol František Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, ktorý rozprával o civilizačných vymoženostiach, ktoré nemusia byť zdrojom globálnych problémov. „Existujú technické riešenia, potrebné je však porozumenie všetkých aktérov, ktorí vedia smerovanie ovplyvniť, ako sú politici, podnikatelia, používatelia,“ myslí si F. Simančík. Uviedol tiež, že Európa by si mala udržať svoj tradičný inovačný potenciál založený na priemyselnej výrobe a mala by sa vyhnúť závislosti od mimoeurópskych krajín.

Súčasný stav inovačného prostredia na Slovensku, jeho problémy, trendy a budúce smerovanie rozobrali v panelovej diskusii zástupcovia partnerských organizácií EOS Innovazioni, KInIT, inventa, SAPIE, CIVITTA a iniciatívy Za inovatívne Slovensko. Podstatná časť programu bola venovaná prezentáciám inovatívnych projektov a produktov z dielne členov INOVATO. Účastníci mali možnosť aktívne sa zapojiť do diskusie v rámci šiestich paralelných workshopov Ako prinášať inovácie na trh s témami ako autonómne poľnohospodárstvo, cirkulárna ekonomika, sociálne inovácie, inovácie v športe, nové výrobné koncepty a umelá inteligencia bližšie k nám.

Vyvrcholením programu bolo tradičné udeľovanie ceny INOVÁTOR ROKA, ktorú získal Jozef Gáborík zo spoločnosti GRIZZLI.SKI za dizajn a produkciu najľahšieho skialpinistického viazania na svete.

„INOFEST je výnimočné podujatie. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa stretávajú ľudia z rôznych sfér, rôznych kútov Slovenska, hostia zo zahraničia, ktorých spája spoločný záujem o nadšenie pre zlepšovanie sveta okolo seba. Či už sú to technickí inovátori vo firmách, akademici, ľudia zo sociálnej oblasti alebo z bežného života, všetci si rozumejú a cítia sa spolu dobre. Tento pocit spolupatričnosti, jednoty, pozitívneho nastavenia a pozitívne hodnotenie ma ako súčasť tímu, ktorý toto podujatie pripravoval, uistil, že robíme správnu vec, v ktorej je zmysluplné pokračovať. Ďakujem a srdečne pozývam všetkých na 4. ročník inovačného festivalu INOFEST 2024!“ uzavrela Anna Čaplovičová, výkonná riaditeľka INOVATO CLUSTER.

Video z podujatia si môžete pozrieť tu.

Spracované podľa tlačovej správy INOVATO, o. z.

-pev-